Membina laman web bukan sesuatu perkara yang mudah. Segalanya lebih mudah sekarang kerana Sistem Pengurusan Kandungan (CMS) yang moden. Majoriti pengguna CMS memilih WordPress sebagai platform pilihan mereka dan menjadikannya platform sebagai laman web paling popular di dunia.

Dengan menggunakan platform yang betul, anda akan dapat mengakses kepada fungsi yang akan menjadikan proses lebih mudah. Terdapat banyak CMS untuk dipilih, bagaimanapun masing-masing mempunyai kebaikan dan juga keburukan.

WordPress menjadi pilihan ramai kerana :

Kemudahan penggunaan : Ia sangat mudah digunakan walaupun untuk beginner. Antara muka WordPress adalah mesra pengguna dan intuitif, menjadikannya mudah untuk orang ramai membuat dan mengurus tapak web tanpa sebarang kemahiran teknikal.

Fleksibiliti : Ia sangat fleksibel dan boleh digunakan untuk mencipta pelbagai jenis tapak web, daripada blog ke tapak web perniagaan dan kedai dalam talian.

Ketersediaan tema dan plugin : Ia menawarkan beribu-ribu tema dan plugin percuma dan berbayar yang membolehkan pengguna menyesuaikan tapak web mereka mengikut keperluan dan pilihan mereka.

Mesra SEO : Ia telah dioptimumkan untuk enjin carian, seperti Google. Ini membolehkan tapak web yang dibina dengannya ditemui dengan lebih mudah dalam enjin carian.

Komuniti yang besar : WordPress mempunyai komuniti yang besar di seluruh dunia, bermakna terdapat banyak sumber dan sokongan untuk membantu pengguna membina tapak web mereka.

Atas semua sebab di atas, WordPress ialah pilihan popular untuk mencipta tapak web yang boleh dipercayai, kelihatan profesional dan mudah diurus.

Selain itu, ia juga sesuai untuk semua jenis projek dan bukan hanya platform blog. Anda juga boleh menggunakan wordpress untuk mengembangkan perniagaan anda, membina kelas maya dan mencipta forum. Bahkan dapat menjalankan platform media sosial atau menyediakan kedai dalam talian.

Kesimpulan

Perkara yang menarik tentang WordPress ialah ia sentiasa mempunyai banyak cara yang boleh anda sesuaikan dengan platform. Ia juga merupakan CMS yang paling sesuai untuk membina website. Kemudahan yang ditawarkan mengukuhkan lagi sebab untuk menjadikan wordpress sebagai pilihan utama membuat website.

Jika anda memerlukan kelas membina website menggunakan WordPress. Kami di TukangWeb ada menyediakan kelas untuk anda bina sendiri website anda. Jika anda berminat bolehlah menghubungi kami untuk makluman lanjut.