Cara Bina Website Sendiri

Dalam era kemajuan yang serba moden ini. Tidak asing lagi bagi syarikat perusahaan ataupun korporat ingin mempunyai website mereka sendiri. Hal ini mampu membawa identiti jenama itu sendiri apabila wujudnya laman web yang rasmi. Namun, Untuk bina website tersebut, sekurangnya anda haruslah mengetahui dan memahami asas cara buat website anda sendiri.

Fahami langkah asas tersebut sebelum anda memulakan buat website sendiri dengan cara yang betul, agar mencapai objektif dan berfungsi dengan betul agar tidak menjadi sia-sia.

Langkah Asas Sebelum Membina Website Anda Sendiri

1. Tentukan objektif dan kandungan laman web
Fikirkan dengan jelas objektif utama tujuan laman web anda dan jenis kandungan yang ingin anda kongsikan dan ketengahkan di didalam laman web. Tetapkan laman web tersebut adalah untuk perniagaan, blog, portfolio atau laman web peribadi ?

2. Pilih platform untuk bina website
Terdapat banyak platform yang tersedia untuk pembinaan laman web yang boleh dipilih ada yang berbayar dan juga secara percuma sahaja. Antaranya seperti Wix, WordPress, Squarespace atau Weebly. Sila pilih platform yang bersesuai dengan fungsi. website yang anda mahukan dan selari dengan kemahiran yang anda miliki.

3. Daftar domain dan hosting
Anda perlu mendaftar domain dan hosting untuk laman web anda. Domain ibarat alamat rumah. Apabila ada alamat rumah, baharu pengguna dapat cari. Andai kata alamat rumah (domain) salah, maka website itu tidak akan dijumpai. Buat pilihan yang berkaitan dengan perniagaan anda ataupun syarikat. Selepas mendapatkan domain, website perlu ada tempat simpanan. Segala maklumat website akan disimpan di dalam tempat simpanan ini.
Nama tempat simpanan ini adalah hosting.

4. Sesuaikan kandungan laman web
Tambahkan kandungan (content) seperti teks, gambar dan video pada laman web anda. Pastikan kandungan tersebut sesuai dengan objektif laman web anda dan mampu menyampaikan maklumat yang tepat dengan jelas kepada pengunjung website anda nanti.

5. Optimumkan laman web anda untuk enjin carian
Pastikan laman web anda mempunyai struktur dan kandungan yang optimum untuk enjin carian seperti Google. Matlamat utama SEO adalah untuk meningkatkan pelawat agar melihat dan mengunjungi laman web anda mengikut kata kunci yang mereka cari di mesin carian.

Dapatkan E-Book Cara Buat Website Sendiri

Tersebut adalah antara perkara asas yang perlu anda fahami sebelum membina website anda sendiri. Terdapat banyak sumber tutorial dalam talian yang banyak serta bantuan yang disediakan oleh platform pembinaan laman web yang anda gunakan. Diharapkan perkongsian ini boleh membantu anda untuk memulakan bina website anda sendiri dengan objektif yang lebih jelas. Inginkan E-Book untuk Cara Buat Website Sendiri dengan lebih jelas dan praktikal, Klik di sini.